Young professional Lars Berendes aan het woord

In de nieuwste uitgave van Security Management Magazine verscheen een interview met onze collega Lars Berendes, klantmanager bij Trigion.

Lars vertelt in de rubriek Young Professional over de verandering van securitymanagement en welke drie security trends hij verwacht.

Persoonlijk

Ik ben 27 jaar oud en woon in Utrecht. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan mijn grote passie, zweefvliegen. Zweefvliegen is voor mij de ideale ontspanning in het weekend en tijdens vakanties. Daarnaast probeer ik fit te blijven door regelmatig te sporten.

Opleiding

In 2014 heb ik de opleiding Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht afgerond.

Carrière

Na een interessante afstudeerperiode bij de Politie ben ik in 2014 begonnen als Technisch beheerder bij Facilicom Solutions om op regiebasis de technische gebouwen van KPN te beveiligen en onderhouden. Een leerzame tijd voor een interessante opdrachtgever. In 2017 heb ik de overstap gemaakt naar Trigion Brand- en Beveiligingstechniek om integrale veiligheidsconcepten te ontwikkelen in een combinatie tussen mens, techniek en informatie die daaruit voortkomt. Ook ben ik toegetreden tot het bestuur van Jong Facilicom, een platform waarin young professionals elkaar steeds beter weten te vinden binnen de organisatie. Begin dit jaar heb ik de overstap gemaakt naar Trigion Beveiliging om als klantmanager aan de slag te gaan en mijn opgedane kennis van technische oplossingen te combineren met het aansturen van beveiligingsprofessionals.

Wat ik heb geleerd van mijn managers

Ik ben me bewust van mijn positie binnen een organisatie en naar buiten als young professional. Ik heb geleerd om met beide benen op de grond te blijven staan, maar wel de mogelijkheden te benutten indien ik denk dat zaken anders kunnen. De manier waarop je mogelijke ontwikkelingen/veranderingen aanbrengt, helpt om ze ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Wat mijn managers van mij hebben geleerd

Ik wil graag achterhalen waarom processen op een bepaalde manier zijn ingericht. Door het stellen van vragen vanuit interesse en nieuwsgierigheid probeer ik ook mijn leidinggevenden na te laten denken over hetgeen wordt voorgesteld. 

Securitymanagement ontwikkelt zich tot…

Securitymanagement is al even aan verandering onderhevig. Technische componenten en cybersecurity maken een steeds groter onderdeel uit binnen het vakgebied. Bedrijven die voorheen niet tot nauwelijks met securityvraagstukken in aanraking kwamen, kunnen dat nu wel door o.a. de  cyberdreiging.

De securitymanager verdwijnt niet

Maar ik denk dat deze rol breder wordt. Het traditionele gedeelte zal ook in de toekomst onderdeel blijven van het takenpakket van de securitymanager. Er komen componenten bij, waardoor de functie in mijn ogen juist interessanter en uitdagender wordt.  De mindset gaat steeds meer van het managen van beveiligingsmaatregelen naar het creëren van veiligheid (als resultaat). De mens blijft daarin een belangrijke factor.

Social media

Persoonlijk vind ik het interessant hoe snel relevante informatie gedeeld wordt via een platform als LinkedIn. Met enkele blikken langs je ‘tijdlijn’ blijf je goed op de hoogte van interessante ontwikkelingen.

Trends

  • Cybersecurity gaat een nog groter deel uitmaken binnen de branche.
  • Ontwikkelingen van en toepassingen met intelligente camera’s zullen toenemen.
  • Data gestuurd werken en monitoren zal een grotere rol krijgen binnen de branche.

Over 5 jaar

Ben ik verder gegroeid als professional binnen de securitybranche met een goede werk-privé balans en nog steeds een gezonde ambitie om te blijven ontwikkelen.