Trigion creëert veiligheid Decathlon in Arnhemse Rijnhal

Het van oorsprong Franse sportretailconcern Decathlon opent binnenkort zijn zevende vestiging in Nederland, in de voormalige Rijnhal in Arnhem. Voor de (brand)veiligheid binnen deze vestiging rekent Decathlon opnieuw op de expertise en professionele dienstverlening van Trigion, die het complex voorzag van een moderne sprinklerinstallatie. De organisatie was vorig jaar ook betrokken bij de veiligheid rond de vestiging die werd geopend op evenementenzone Breepark in Breda.


Breepark in Breda noemde Decathlon ‘kroonjuweel voor de evenementenzone’

Met champagne voor de volwassenen en gratis sporten voor de jeugd opende Decathlon op woensdag 25 november 2015 een nieuwe vestiging op evenementenzone Breepark in Breda. Anneke Stins van Maver, initiatiefnemer van Breepark, noemde Decathlon destijds een kroonjuweel voor de evenementenzone. De vloeroppervlakte van de zesde Decathlon vestiging in Nederland bedraagt 4.000 m2, optimaal brandveilig dankzij Trigion, dat een nieuwe sprinklerinstallatie installeerde en onderhoudt.

Groen licht voor Decathlon in Arnhemse Rijnhal

In juni 2016 opent Decathlon haar nieuwe locatie in de voormalige Rijnhal in Arnhem. De pogingen van Decathlon om zich in de Gelderse hoofdstad te vestigen hebben heel wat voeten in de aarde gehad. De Decathlon vestiging in Arnhem had, als het aan de Franse sportretailer had gelegen, allang zijn deuren moeten openen. Telkens zag Decathlon haar pogingen daartoe uitgesteld worden. Eerst moest het gewijzigde bestemmingsplan worden goedgekeurd, waarna de Raad van State eind 2015 moest beslissen dat Decathlon zich definitief mocht vestigen in de Arnhemse Rijnhal. Tegen die uitspraak is geen hoger beroep meer mogelijk.

Trigion partner voor optimale (brand)veiligheid

Opnieuw rekent Decathlon op Trigion als partner voor optimale (brand)veiligheid. Het project was voor Trigion, ondermeer ook verantwoordelijk voor beveiliging van de Markthal Rotterdam, een bijzondere uitdaging. De authentieke dakconstructie van de Rijnhal is slechts beperkt belastbaar. In de ontwerpfase moest een licht sprinklerleidingnet worden berekend. Ondanks de hoge gevarenclassificatie van de sprinklerinstallatie werd de diameter van de leidingen onder het dak, dankzij specifieke enginering, zoveel mogelijk beperkt. De bluswatervoorziening bestaat uit een betonnen kelder met een inhoud van 630.000 liter bluswater, aangedreven door twee dieselpompen die verdiept zijn opgesteld. De basis van de sprinklerinstallatie werd in een tijdsbestek van drieënhalve week in de hal gemonteerd. Het aanbrengen van de installatie onder de gebogen dakconstructie was een mooi staaltje ambachtelijk maatwerk, niet vergelijkbaar met het aanbrengen van sprinklerinstallaties onder platte daken. 

Een uitgebreide(re) versie van dit artikel verscheen eerder in de 2e editie van Bouwen in het Oosten, het magazine voor bouwend Oost Nederland.