201616jun

Trigion Brandpreventie gecertificeerd conform nieuwe VBB 3.0

201616jun

Als 1e erkende installateur in Nederland voldoet de afdeling Brandpreventie van Trigion officieel aan de nieuwe certificatieschema’s voor ‘Vastopgestelde Brandbeheersings- en Brandblussystemen’ (VBB) versie 3.0. Dit is het resultaat uit een onafhankelijke audit door de Certificatie Instelling voor Beveiliging & Veiligheid (CIBV), die op woensdag 8 juni werd afgerond.  


In 2012 publiceerde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) certificatieschema’s voor VBB. Ze bevatten criteria voor de certificatie van ‘vastopgestelde brandbeheersings- en brandblussystemen’, zoals sprinklerinstallaties, alsmede het onderhoud ervan. Op 1 maart 2016 publiceerde het CCV versie 3.0 van de certificatieschema’s voor levering en onderhoud van VBB-systemen. Deze nieuwe versie heeft effect op ongeveer 50 leveranciers en onderhoudsbedrijven, die jaarlijks enkele honderden nieuwe brandblussystemen maken en enkele duizenden brandblussystemen in onderhoud hebben. 

Brandblussystemen spelen een belangrijke rol in beveiliging van grotere brandrisico’s. Zij zijn bedoeld om een beginnende brand onder controle te brengen en te houden, en waar mogelijk te blussen. De systemen beginnen al met blussen voordat de brandweer ter plaatse is. Mensen kunnen zo tijdig vluchten en de schade aan gebouw, inventaris en omgeving wordt beperkt. Automatische sprinklerinstallaties kom je vaak tegen in winkelcentra, grote winkels, grote hallen voor transport en opslag, en in tuin- en doehetzelf-centra. Voor opslag van gevaarlijke stoffen en pyrotechnische artikelen zijn brandblussystemen zelfs verplicht. 

De formele ingangsdatum van versie 3.0 van de certificatieschema’s was 1 juni 2016, waarmee versie 2.0 is komen te vervallen. Dit houdt in dat nieuwe certificatie plaatsvindt conform de aangepaste certificatieschema’s, bestaande certificaten behouden hun geldigheid. Dat geldt ook voor het certificaat van Trigion dat in augustus 2015, na een succesvolle audit, voor één jaar werd verlengd. Desondanks koos de organisatie voor een nieuwe audit door de CIBV. Tijdens de audit werden geen noemenswaardige tekortkomingen geconstateerd. De afdeling Brandpreventie van Trigion is daarmee de 1e erkende installateur in Nederland die voldoet aan de nieuwe certificatieschema’s voor VBB. In augustus 2016 ontvangt de organisatie een nieuw certificaat, conform de certificatieschema’s voor VBB versie 3.0.