201628jun

Special Olympics Nationale Spelen 2016

201628jun

Komend weekend staat in het teken van de Nationale Spelen; het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. De Nationale Spelen starten op vrijdag 1 juli met een openingsceremonie in het Goffertstadion in Nijmegen, waarna ruim 2.500 sporters gedurende het aansluitende weekend actief zijn op verschillende locaties in Nijmegen, Wijchen en Groesbeek. 


Special Olympics Dorp

Speciaal voor deze gelegenheid is een Special Olympics Dorp opgetrokken in Heumensoord, tot voor kort ’s lands grootste opvanglocatie voor asielzoekers. Samen met zusterbedrijf Traffic Support waakt beveiligingsorganisatie Trigion over de (verkeers)veiligheid van de sporters, begeleiders, vrijwilligers en supporters die in grote getalen worden verwacht tijdens het evenement.

Geschiedenis Special Olympics

Special Olympics is ontstaan op initiatief van Eunice Kennedy Shriver, de zus van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy (1921-2009). Zij begon in 1963 in de Verenigde Staten met het organiseren van zomerkampen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het succes van deze zomerkampen leidde in 1968 tot de oprichting van Special Olympics Incorporated, uitgegroeid tot ’s werelds grootste sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking; wekelijks sporten er meer dan vier miljoen sporters in meer dan 170 landen die onder begeleiding zijn van miljoenen vrijwilligers.

Stichting Special Olympics Nationale Spelen 2016 (SONS 2016)

De Stichting Special Olympics Nationale Spelen 2016 (SONS 2016) is een speciaal opgerichte stichting die zich inzet om drie doelen te realiseren:

  1. Een onvergetelijk sportevenement organiseren voor 2.500 sporters, 1.000 begeleiders, 1.500 vrijwilligers en duizenden supporters.
  2. Meer verstandelijk gehandicapten (meer) laten bewegen door bewustwording te vergroten en partijen bij elkaar te brengen.
  3. Een fundament te leggen voor gezond bewegen door mensen met een verstandelijke beperking. Zodat er in de toekomst blijvende activiteiten zijn voor speciale sporters. 

Vanuit een maatschappelijke betrokkenheid sluiten Trigion en zusterbedrijf Traffic Support zich graag aan bij benoemde doelen. Met een gezamenlijke ambitie om ‘Nederland veiliger te maken’ waken beide bedrijven over de veiligheid van de  sporters, begeleiders, vrijwilligers en supporters die in grote getalen worden verwacht tijdens het evenement.

Missie Special Olympics Nederland

Special Olympics Nederland wil gedurende het hele jaar sportevenementen en competities stimuleren in verschillende takken van sport voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking, zodat zij continu de kans krijgen om zich te ontwikkelen, om plezier te beleven en vriendschappen, talenten en vaardigheden te delen met familie, andere sporters en hun omgeving. 

Alle waarden die aan sport worden toegekend gelden zeker en in veel sterkere mate voor mensen met een verstandelijke beperking. Mensen met een verstandelijke beperking worden door sporten en bewegen niet alleen fysiek en mentaal ‘fitter’, maar zij staan met meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld in het leven, waarmee de kwaliteit van hun leven wordt verbeterd. 

Meer informatie over Special Olympics Nederland is beschikbaar via www.specialolympics.nl