SIOS: Speciale Inspecties Oude Sprinklersystemen

Bij Trigion stellen we het creëren van veiligheid centraal. Dit gaat verder dan het leveren van standaard beveiligingsproducten. Wij kijken niet alleen naar de oplossing, voor ons telt het resultaat. Dat geldt ook voor onze activiteiten op het gebied van brandveiligheid en brandpreventie, complexe onderwerpen die verder gaan dan bijvoorbeeld het installeren van sprinklerinstallaties voor adequate brandbestrijding.

Sprinklerinstallaties hebben een goede reputatie op het gebied van brandbestrijding. Ze beschermen mens, gebouw en milieu tegen de gevolgen van een brand en dragen bij aan optimale brandveiligheid van een gebouw. Toch is er een reële kans dat er een serieuze bedreiging groeit in diezelfde betrouwbare installaties. Dit fenomeen heet ‘corrosie’.

Corrosie in een sprinklersysteem is een onderbelicht fenomeen en is hoofdoorzaak nummer 1 van alle lekkages in sprinklersystemen (40%). Het gevolg van deze corrosie is dat verouderingsprocessen van de sprinklerinstallatie versnellen. Dit proces brengt veel risico’s met zich mee.

De risico’s

Wanneer het corrosieproces niet wordt vertraagd of gestopt, leidt dit tot waterschades, continuïteit schades, verstoppingen en zelfs weigering van het blussysteem. Ook zullen de onderhouds- en vervangingskosten van het sprinklersysteem toenemen en uiteindelijk zal dit alles leiden tot een vervroegde afschrijving van de installatie.

SIOS verbetert functionaliteit en levensduur sprinklerinstallaties

Binnen het project Speciale Inspecties Oude Sprinklersystemen (kortweg SIOS) blijkt dat de functionaliteit en levensduur van sprinklerinstallaties aanzienlijk verbetert kan worden door relatief eenvoudige maatregelen. Preventieve controles en levensduur verlengende onderhoudstechnieken door specialisten van Trigion Brand en Beveiligingstechniek garanderen de functionaliteit en verlengen de levensduur van sprinklerinstallaties. Als eindgebruiker voelt u zich veiliger en bent u veiliger.

Waarom kiezen voor SIOS?

  • Niet wachten op invoering verplichte regelgeving.
  • Voor de bedrijfszekerheid is opsporing van corrosie in een eerder stadium noodzakelijk!
  • Advies: iedere 10 jaar inwendig onderzoek naar versnelde verouderingsprocessen.
  • Exacte oorzaak corrosie vaststellen.
  • Plan van aanpak (corrosiebeheerplan).
  • Verwachte levensduur bepalen.
  • Berekening investering + terugverdienmodel.
  • Vertaling investering in een MJOP (meer jaren onderhoud plan)
  • In veel gevallen is investeren de levensverlenging waard.

Meer informatie en contact

Vanuit het SIOS-project publiceerden we een whitepaper over optimale duurzaamheid en prestatie van sprinklersystemen. Bent u nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met Marc Vunderink via 088 298 6565 of MVunderink@trigion.nl.

Voor meer informatie over SIOS kunt u hier de volledige brochure lezen.