Opleidingen en banen voor 'Nuggers'

Nuggers worden ze genoemd in het jargon van het maatschappelijk middenveld, ofwel: niet-uitkeringsgerechtigden. Schoolverlaters die geen startkwalificatie hebben, maar ook geen uitkering. Amsterdam Nieuw-West wil deze Nuggers niet in de steek laten. Trigion en zusterbedrijven City 360 en IVON Opleidingen zorgen nu voor opleidingen en banen. Zo raken deze jongeren ook niet uit het zicht.

Trigion is altijd wel actief voor en in de gemeente Amsterdam, tegenwoordig met Boa’s voor de Dienst Stadstoezicht en met toezichthouders in diverse stadsdelen. In opdracht van Egis Projects S.A. levert het beveiligingsbedrijf bovendien parkeerhandhavers voor de hoofdstad. Sinds vorig najaar leiden Trigion, City 360 en IVON Opleidingen ook gastheren en gastvrouwen op. Het gaat om Nuggers ofwel niet-uitkeringsgerechtigden. Streven is dat minimaal 40 procent van de deelnemers kan doorstromen naar een baan bij Trigion.

Nuggers zijn jongeren zonder startkwalificatie. Ze hebben nooit een opleiding voltooid en dreigen uit het zicht te raken van de gemeente omdat ze geen uitkering aanvragen. Jongeren die tussen de wal en het schip terecht dreigen te komen. Onderzoek wijst uit dat er een relatief grote kans is dat ze, ook gedwongen door geldgebrek, in de criminaliteit terecht komen. Bij jongeren die de islam aanhangen dreigt nog een ander gevaar: dat ze radicaliseren, zich bij IS voegen om te strijden voor het kalifaat of nog erger: overgaan tot terroristische acties.

Amsterdam Nieuw-West wil deze jongeren niet in de steek laten. Wil voorkomen dat ze uit het zicht raken. En wil ervoor zorgen dat ze niet op het verkeerde pad terecht komen. Dat kan door een opleiding voor ze te creëren met zicht op een baan. Trigion doet veel aan social return en wist desgevraagd ook voor deze bijzondere doelgroep een leerproject te creëren. Toevallig had het stadsdeel ook behoefte aan gastheren en gastvrouwen om in de wijk bij te dragen aan een veilige leefomgeving. En daar worden de Nuggers nu voor ingezet.

In het najaar van 2015 is een eerste groep van twaalf Nuggers van start gegaan met de opleiding tot verkeersregelaar. De praktijkbegeleiding is gedaan door City 360. Omdat de groep nog werkritme moet opdoen, duurt het traject geen drie maar zes maanden. Dit voorjaar was de eerste groep klaar. Elf deelnemers hebben de eindstreep gehaald, en daarvan hebben er nu acht een contract aangeboden. Ze zijn in dienst van de Safety Group, een zusterbedrijf van Trigion en moederbedrijf van City 360. De gemeente is tevreden, de jongeren zijn enthousiast en Trigion en Safety Group zijn blij met deze kwalitatief goede instroom. Inmiddels is de werving gestart voor de tweede groep Nuggers.

Dit artikel verscheen eerder op ons kennisportaal Facilitaironline.nl