201619jul

Blog | Een klein praatje met grote gevolgen

201619jul

Soms kun je in je werk een groot verschil maken door iets heel kleins te doen. Of te zeggen. Zoals onze beveiliger Michel Sulmann deed. Hij werkte vier jaar geleden in het aanmeldcentrum van het COA in Ter Apel. Daar meldde zich Firas al Khoury, vluchteling uit Irak. Onderdeel van de procedure is dat beveiligers de bezittingen van de asielzoekers controleren en daarbij kwam een stethoscoop uit een tas tevoorschijn. Michel vroeg aan Firas of hij soms arts was. ‘Ik wás een dokter’, zei Firas. Maar Michel reageerde: ‘Eens een dokter, altijd een dokter’. Dat inspireerde Firas zo enorm, dat hij alles op alles heeft gezet om weer als arts aan de slag te gaan, ditmaal in Nederland.

Foto: Corné Sparidaens

Dat lukte: Firas haalde in hoog tempo alle papieren en werkt nu als arts op de spoedeisende hulp in Maastricht. Onlangs wilde hij Michel bedanken voor zijn – onbewust – inspirerende woorden. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk: Firas wist nog wel hoe Michel eruit zag, maar niet hoe hij heette. Samen met het COA, VluchtelingenWerk Nederland en verschillende afdelingen van Trigion hebben we alles op alles gezet om te achterhalen wie er die bewuste dag met Firas had gesproken. En dat lukte. Afgelopen vrijdag werden Firas en Michel met elkaar herenigd en kon Firas Michel bedanken.


Moet ik nog zeggen hoe trots ik ben? Ik denk het niet. Maar toch: ik vind het fantastisch hoe opnieuw blijkt dat je als beveiliger grote waarde kunt toevoegen, soms zelfs onbewust. Voor Michel was het misschien niet meer dan een praatje, om de spanning te verkleinen die ontstaat wanneer je als beveiliger door iemands persoonlijke spullen moet snuffelen. Voor Firas was het een moment dat zijn leven veranderde.

Ellen Groenewoudt
Algemeen directeur Trigion